top of page
יסודות הפסיכותרפיה

"יש לתהות על המוכר, להתעמק בו, לברוא אותו מחדש במסגרת האנליטית" [אוגדן]

יחסי העברה בטיפול

"... התוצאה היא מעין גלופה (או אולי כמה גלופות], שחוזרים עליה שוב ושוב, שבים ומדפיסים שוב ושוב במהלך החיים ככל שהנסיבות החיצוניות וטבעם של האובייקטים של האהבה הנגישים עבורנו מתירים זאת" [פרויד]

החזקה אנליטית במצבי קיצון

"איננו יכולים עוד להשתמש באוצר המילים שלנו כבמטאטא ולטאטא בשאננות תחת השטיח המטא פסיכולוגי את אי השקט של החשיבה בפסיכואנליזה הטיפולית" [חאן].

דחף המוות, אשמה וחתירה לאמת

"All pain comes from life" [חנה סגל].

הרצאות בפסיכולוגיה ופסיכותרפיה -עם טלי עציון רון

פרויד מספר כי נשאל על ידי מטופליו מדוע הוא סבור שיוכל לעזור להם בעזרת הטיפול שהוא מציע, שהרי סבלם אירע במציאות עצמה, ועל המציאות אין לו השפעה. ועל כך הוא השיב: "איני מטיל ספק שלגורל היה קל יותר להקל על הסבל שלך מאשר לי. אבל את תשתכנעי שנרוויח הרבה אם נצליח להפוך את הסבל ההיסטרי שלך לסבל אנושי רגיל. שיקום חיי הנפש שלך יעמיד לרשותך כלים טובים יותר להתגונן בפני הסבל הזה".

הרצאות בפסיכותרפיה לאנשי טיפול

כאנשי טיפול, בוודאי ישנן תקופות בהן גם אתם עסוקים בשאלה:  כיצד ובמה עוזר הטיפול הפסיכולוגי? מה סוד קסמו של התהליך הכל כך משמעותי שאנו עוברים עם מטופלינו- תהליך שלא ניתן למשש, להסביר במילים, לכמת או להציג למי שלא לוקח בו חלק? 

ובכל זאת, אם אתם קוראים את הטקסט הנוכחי, אני מניחה שגם אתם נשבתם בקסמו כמטפלים וכולי תקווה שגם זכיתם להרגיש זאת כמטופלים.

עבורי, חלק גדול מהיכולת להחזיק את העמימות וחוסר הוודאות כמטפלת בטיפול דינמי נשען על התחושה שאני לא לבד: פרויד, ויניקוט, קליין, פרנצי, חאן, דייויס ועוד רבים וטובים עומדים לצידי כשאני יושבת מלאת ספקות ופליאה מול התהליכים הכל כך מורכבים וסמויים של הנפש.

עוד לפני שהתיאוריה מאפשרת לי לתת את הפירוש הכי "חכם" או "נכון" למטופל, התיאוריה משמשת אותי כ'בלון חמצן', מאפשרת לי לנשום, לחשוב, לעכל, להבין- ולעבוד. לשם כך עליי לחוות אותה כנותנת השראה ולא כמצמצמת ורודפנית.

אז למי מיועדות ההרצאות בפסיכותרפיה

ההרצאות מיועדות לאנשי טיפול המבקשים להכיר ולהעמיק בתיאוריה הפסיכואנליטית, ובחיבור בין התיאוריה לבין הפרקטיקה בקליניקה; לאלו המבקשים להכיר את התיאוריות שעומדות בבסיס הטיפול הדינמי, ולהרגיש שהן שם עבורם ולרשותם- נגישות, בהירות, עם הגיון ועומק.

סידרת ההרצאות המוקלטות בפסיכותרפיה למטפלים נבנתה לאורך השנים בהן אני מלמדת במגוון תוכניות לפסיכותרפיה, מטפלים מתחומים מגוונים ובשלבי הכשרה וותק שונים, כשהמטרה היא אחת: להנגיש ולאפשר הבנה מעמיקה של התיאוריה, לא רק כ'רעיון' אלא גם כפרקטיקה מעשית בטיפול הדינמי. 

חלק מהתהליכים הלא מתרחשים ממילא; יחסי העברה בטיפול, למשל, יתרחשו גם אם אצמד לפרוטוקול CBT נוקשה. בהינתן הכוח העצום של יחסי ההעברה בין המטפל למטופל, אוכל כמטפלת להרוויח אם אבין את משמעותם ואכיר בכוחם לרפא-או למצער לחבל בריפוי.

למה דווקא ההרצאות האלה?

ישנן לא מעט הרצאות ברשת, חלקן בחינם, חלקן הרצאות מוקלטות למטפלים: הרצאות בפסיכולוגיה, הרצאות בפסיכואנליזה, הרצאות בפסיכותרפיה... 

בהרצאות שלפניכם בניתי 4 סדרות של הרצאות [בינתיים], כל אחת בת 10 שעות לערך, וכל אחת עומדת  גם בפני עצמה:

יסודות הפסיכותרפיה היא סידרת הרצאות הממפה צמתים קריטיים בטיפול ומושגי יסוד בעבודה האנליטית [הפגישה הראשונה, סטינג, החזקה, הכלה, יחסי העברה בטיפול, טראומה, סיום טיפול]: בכל צומת כזו בחרתי מספר מאמרים מכוננים ומוכרים בספרות הפסיכואנליטית, אותם אני מסבירה בבהירות תוך חידוד ההבדלים בין זרמים שונים וגישות שונות בפסיכואנליזה.

יחסי העברה בטיפול בטיפול הפסיכודינמי, לב הטיפול הוא יחסי ההעברה בין המטפל למטופל. שם מתרחשים השינויים העדינים והקריטיים ביותר בנפשו של המטופל. באזורי ההעברה [טרנספרנס] אנחנו חיים עם המטופל, בכאן ובעכשיו, את הדרמות הקטנות והגדולות, המודעות והלא מודעות, שמעצבות את נפשו ואת חייו. לא "שם ואז", לא "קהל צופה ומפרש"- אנחנו חיים את זה ביחד ברגעים שלעיתים הם גלויים ומפורשים ולעיתים סמויים וחמקמקים. וכדי שנשכיל לזהות, להבין ולהשתמש בתבונה בכוחם העצום של יחסי ההעברה, אנו זקוקים להבנה תיאורטית מעמיקה של משמעותם.

החזקה אנליטית במצבי קיצון למרבה השמחה וההנאה, ולטובת הלמידה, ישנם לא מעט תיאורי טיפול בספרות הפסיכואנליטית: חלקם נכתבו על ידי המטופלים עצמם [כמו מרגרט ליטל] וחלקם על ידי המטפלים [כמו מסוד חאן]. סידרת ההרצאות 'החזקה אנליטית במצבי קיצון' מאפשרת למידה על האופן שבו הטיפולים מתנהלים בפועל, על ידי התיאורטיקנים הגדולים והמוכרים, ובה בעת על הקשר לתיאוריות עליהן הם מתבססים. זוהי אחת מהסדרות של ההרצאות בפסיכולוגיה  האהובות עליי כיוון שהן מלאות בצבע וחיים, והטיפול קורם עור וגידים לנגד עינינו, על ההתערבויות השונות, על הרגשות שמתעוררים במטפל ועל נקודות האור בהן התיאוריה הופכת למעשה- ובמבט ביקורתי יותר, גם על הנקודות העיוורות של המטפלים המספרים את סיפור הטיפול.

דחף המוות, אשמה וחתירה לאמת הסידרה האחרונה הוקלטה בעקבות אירועי ה7.10. ניסיתי תחילה לבנות סידרת הרצאות בפסיכותרפיה על רוע [ובתוך כך תיאוריות על מוסר וכו'] אולם הכל הרגיש מציף, קרוב, אמיתי מדי. העיסוק בדחף המוות [שהוא, בשונה ממה שלעיתים מקובל לחשוב, לא הדחף למות], ובאשמה הוביל אותי למאמרים תיאורטיים שעוסקים בפעולתו של הדחף בכל אחד מאיתנו, תפקידו בנפש והקשר בינו לבין היכולת לשאת אשמה והיכולת לפגוש את האמת [הנפשית והמציאותית]. במובן זה זוהי סדרת ההרצאות האישית והקרובה ביותר לליבי כיוון שהיא נכתבה והוקלטה בתקופה פצועה ומדממת, וקשורה במאמציי שלי לעכל את האירועים האיומים שמתרחשים במציאות.

 

ומה לגבי הפורמט? הרצאות מוקלטות בפסיכותרפיה?

מאחר וכולנו חיים באותה המציאות, אתם וודאי זוכרים שהפורמט של ההרצאות המוקלטות בפסיכולוגיה ובפסיכותרפיה היה בשיאו בתקופת הקורונה, אז רבים מאיתנו חיפשו דרכים 'להתמלא' מבלי להסתכן. ואכן ישנן אפשרויות שונות, מגוונות ואיכותיות ברשת. 

יתרונות הפורמט שאני מציעה קשורים בעובדה שאת כל ההרצאות אני מעבירה, וכתוצאה מכך ישנו קשר ורצף בין ההרצאות, אשר יחד בונות את 'סיפור המעשה הטיפולי'. מתוך הרציפות נוצר הגיון פנימי, בו, מחד, כל הרצאה וכל סידרה עומדות בפני עצמן, ומאידך נוצרת מעין "שפה" ביני לבינכם, שבה אפשר להתייחס למושגים או מקרים אשר הופכים להיות חלק מהמרחב הלימודי המשותף שלנו.

ההרצאות שלפניכם הועברו עשרות פעמים בפני אנשי מקצוע מתחומים שונים ובשלבים שונים של הכשרתם המקצועית. אני ממשיכה ללמד אותן באוניברסיטאות ובתוכניות לפסיכותרפיה- ומודה שלא נמאס ולא משעמם אותי לדבר שוב, ושוב, ושוב, ושוב על אותם התכנים, למשל, על הפגישה הראשונה של אוגדן: שכל פעם נשמעת, גם באוזניי, קצת אחרת, שהרי: "כל מה שהיה מוכר וידוע, מובן מאליו, לא יטופל עוד ככזה".  

ההרצאות קולחות, בהירות, מעניינות, ואל כל אחת מהן מצורפים חומרי הקריאה הרלוונטיים. ניתן לצפות בהן ללא הגבלה למשך שנה מהרכישה.

מחירן זול [יחסית לאלטרנטיבות] בין היתר מתוך כוונה ורצון שלי שיהיו נגישות לאנשי טיפול רבים ככל שניתן, שהרי לא מדובר בידע 'סודי' השייך למועדון אקסקלוסיבי אלא בידע קריטי למטפלים. ההרצאות אינן מהוות הכשרה ואינן מעניקות תעודה; תכליתן היא הרחבת הבסיס התיאורטי של אנשי טיפול מדיסיפלינות שונות, המחפשים את קולם הייחודי ואת הבסיס התיאורטי המאפשר להם להשמיע קול זה.

 

 
 

ושוב, תזכירי לנו מי את? ☺  טלי עציון רון פסיכולוגית קלינית

שמי טלי עציון רון, פסיכולוגית קלינית, עובדת בקליניקה פרטית עם מבוגרים. אני מרצה כבר שנים רבות בתוכניות שונות, ותלמידיי יעידו כי הנאתי ואהבתי ללמידה של החשיבה הפסיכואנליטית מדבקת. 

כל הרצאה נכתבה ושוכתבה שוב ושוב, נעזרתי במיטב המדריכים בכדי לדייק ולחדד את התכנים, וכשהתאפשר אף פניתי לכותבי המאמרים עצמם לצורך הדרכה נקודתית על מנת להעביר את הרעיונות שלהם בדיוק המירבי.

אני מזמינה אתכם מסע למידה משותף, במהלכו נכיר מחדש את יסודות הפסיכותרפיה, נבין לעומק את יחסי ההעברה בטיפול, נתבונן כיצד התיאורטיקנים המוכרים התמודדו עם מצבים בהם נדרשת החזקה אנליטית במצבי קיצון, ונחפש אחר פשר והגיון במציאות בה משתוללים דחף המוות, אשמה ועיסוק בשאלת האמת.

bottom of page